Friday, August 14, 2009

SIAPA KIANATI WASIAT RAJA-RAJA MELAYU?
Raja Muda Perak Raja Dr Nazrin Shah hari ini mengingatkan rakyat khususnya orang Melayu mengenai tujuh wasiat Raja-Raja Melayu yang menjanjikan kesejahteraan, kedamaian dan keamanan jika mereka bersatu dan berpegang teguh kepadanya.Menurut baginda, wasiat yang disampaikan semasa Raja-Raja Melayu menurunkan tandatangan persetujuan pembentukan Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu pada 5 Ogos 1957 ialah (Raja Nazrin Shah bertitah demikian semasa melancarkan tiga buku allahyarham Datuk Dr Syed Hussein Alatas, berjudul Mitos Peribumi Malas, Intelektual Masyarakat Membangun, dan Rasuah: Sifat, Sebab dan Fungsi, bersempena seminar antarabangsa legasi pemikiran pemikir itu yang bermula Selasa lalu di Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) di ibu negara.):KITA TENGOK ADAKAH BN KHUSUSNYA UMNO YANG DIBERI AMANAH OLEH RAKYAK KHUSUSNYA ORANG MELAYU MEMERINTAH NEGARA INI MENJAGA DAN MEMELIHARA WASIAT RAJA-RAJA MELAYU KITA?

Kami namakan dan kami panggil dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung Persekutuan Tanah Melalyu (sekarang dikenali dengan nama Malaysia);

KERAJAAN BN KETIKA ITU PERIKATAN YANG DITUNJANGI OLEH UMNO TELAH MENUKAR NAMA PERSEKUTUAN TANAH MELAYU KEPADA MALAYSIA. KENAPA HARUS DI TUKAR? MENGAPA RAJA-RAJA MELAYU YANG ADA HARI INI DIAM MEMBISU. KALAU KITA KEKEKALKAN NAMA ITU JELAS NEGARA INI MILIK MELAYU. NAMPAKNYA PEMIMPIN UMNO TELAH KIANAT TERHADAP WASIAT RAJA-RAJA MELAYU.
Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan kamu isytihar dan simpan untuk anak cucu kamu, selain gunung-ganang, tasik dan hutan simpan, Tanah Simpanan Melayu sehingga nisbah 50 peratus, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum lain;


RAJA-RAJA MELAYU MAHUKAN AGAR TANAH SIMPANAN MELAYU SEHINGGA MENCAPAI NISBAH 50%. KITA NAK TANYA KEPIMPINAN UMNO HINGGA HARI INI BERAPA HEKTARKAH TANAH SIMPANAN MELAYU YANG ADA DI NEGARA INI? BERAPA PERATUS PULA NILAI DARIPADA KESELURUHAN TANAH DI NEGARA INI? SAYA BEGITU YAKIN TANAH SIMPANAN MELAYU YANG ADA HARI INI TIDAK MENCAPAI ANGKA 50% MALAH SEMASA PEMERINTAHAN TUN DR. MAHATHIR DULU BELIAU PERNAH BERCAKAP UNTUK MEMBUANG STATUS TANAH SIMPANAN MELAYU KONONNYA UNTUK MENAIKAN NILAINYA. SEKALI LAGI SAYA INGIN BERTANYA, DI MANA RAJA-RAJA MELAYU KETIKA ITU? KENAPA APA SAJA YANG DIBUAT OLEH PEMIMPIN NOMBOR SATU UMNO RAJA-RAJA MELAYU TAK BERANI BERSUARA?
Bagi menjaga kamu dan bagi melindungi anak cucu kamu serta harta hak milik kamu, kami tubuhkan Rejimen Askar Melayu selain untuk membanteras kekacauan dalam negara dan ancaman dari luar negara;

PERKARA INI MEMANG ADA DAN MASIH ADA.Kami kekalkan dan kami jamin Kerajaan dan Kedaulatan Raja-Raja Melayu memerintah negara ini;Kami isytiharkan Islam adalah Agama Persekutuan; PERKARA INI JUGA ADA TAPI SEKADAR PENGISTIHARAN TIDAK ADA PERLAKSANAAN DASAR YANG BERSESUIAN DENGAN ISLAM SEBAGAI AGAMA RASMI. APA YANG ADA PADA NAMA KALAU TIDAK ADA PERLAKSANAANNYA? APA YANG RAJA-RAJA MELAYU KITA BUAT APABILA PERLAKSANAAN SEGALA DASAR NEGARA ISLAM TIDAK SELARAS DAN SELARI DENGAN AGAMA RASMI.
Kami tetapkan bahasa kebangsaan ialah Bahasa Melayu;

RAJA-RAJA MELAYU TELAH MENETAPKAN BAHASA MELAYU ADALAH BAHASA KEBANGSAAN NEGARA INI. NAMPAKNYA SEKALI LAGI KEPIMPINAN UMNO TIDAK MENGHORMATI WASIAT INI MALAH BAHASA PENGANTAR UNTUK MATA PELAJARAN SAINS DAN MATHEMATIK YANG MENGGUNAKAN BAHASA MELAYU TELAH DITUKAR MENGGUNAKAN BAHASA INGGERIS. SEKALI LAGI KETIKA ITU DI MANA RAJA-RAJA MELAYU?
Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-Raja Melayu untuk melindungi kedudukan istimewa orang Melayu dan Kepentingan sah kaum-kaum lain. (Kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri Sabah dan Sarawak).


MENGENAI KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU JUGA KEPIMNAN UMNO MELANDA DAN TIDAK MEMELIHARA BUKAN SAJA PERLEMBAGAAN NEGARA MALAH WASIAT RAJA-RAJA MELAYU INI. ANATARANYA PEMBERIAN BIASISWA KEPADA PELAJAR MELAYU DI IPTA TELAH DIGANTI KEPADA PINJAMAN. KEMASUKAN PELAJAR MELAYU KE IPTA KINI MENGIKUT MERIT BUKAN LAGI KUOTA BAGI MEMELIHARA PERATUS KEMASUKAN PELAJAR MELAYU KE IPTA. PERKARA INI JUGA DI MANA-RAJA MELAYU BERDIRI. BANYAK LAGI KALAU HENDAK DISENARAIKAN DI SINI, MALAH KONSEP ONE MALAYSIA YANG DI BAWA OLEH PERDANA MENTERI DATUK SERI NAJIB JUGA AKAN MENGHAKIS KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU. KAMI SEBAGAI RAKYAT NAK TAHU DI MANA KEDUDUKAN RAJA-RAJA MELAYU.


Artikel ini telah disiarkan oleh UTARA ONLINE pada 7 Ogos 2008

No comments:

Post a Comment